Gå direkt till innehåll Gå direkt till meny

Arctic Design Center besöker Frihamnen

Under september besökte Arctic Design Center Frihamnen i Göteborg. Med nyskapande lösningar och fokus på hållbarhet vill Göteborgs Stad skapa variation av boendeformer och mötesplatser. I Frihamnen ska cirka 17 000 människor bo i framtiden. Och lika många ska arbeta där. En liknelse som kan översättas till vad som pågår på många platser i norr.

I hamnområdet finns även satsningen Jubileumsparken som har fokus på att skapa aktiviteter och erbjudanden för att göra området levande och attraktivt. Här finns bad, bastu, odling, uteklassrummet Näsan i blöt, seglarskola, simträning, försäljning av mat och dryck med mera. I parken finns även Göteborgs femte utflyktslekplats med fantasifulla och färgglada lekskulpturer framtagna tillsammans med konstnärer, designers och arkitekter.

Området Frihamnen vittnar om lysande exempel på ny stadsutveckling! Tillsammans med invånare har Göteborg stad planerat, testat och byggt för att se vad som fungerar för människorna på platsen innan de permanenta byggnationen eller erbjudandet startar.

Vi ser att det är viktigt att ta tillvara på de mjuka värdena i samhällsomvandlingen. Att genom dialog, processer och ”prototypande”, finna de bästa lösningarna för att människor ska trivas här i norra Sverige. Norra Sveriges utveckling har en chans att lyssna in vad vi människor uppskattar för att trivas på en plats, förutom bra bostäder och arbetstillfällen till alla.

Det är även därför vi på Arctic Design Center arbetar med visionen Tillsammans mot en hållbarare framtid i norra Sverige. Det är tillsammans vi gör norra Sverige till en levande och cirkulär plats!

Tack till guiderna Nina Storsveen Ulf Östermark Malin Gustafsson Cecilia Helsing

Om Arctic Design Center: vi arbetar just nu i etableringsfasen för att skapa en mötesplats för arkitektur, design och konst samt nod för politiken för gestaltad livsmiljö för norra Sverige, med center i Skellefteå. Kontakta gärna Carola Fallgren (carola.fallgren@regionvasterbotten.se) om du har frågor eller vill veta mer!