Metodstöd, vägledning och lärande exempel
Stöd och inspiration som främjar en god gestaltad livsmiljö
Ämnet gestaltad livsmiljö spänner över många områden, samverkan och medskapandeprocesser ger kraft till en långsiktigt hållbar utveckling. Nedan har vi samlat länkar till kostnadsfria guider, utbildningar, metodstöd och inspirationskällor från Boverket och Tillväxtverket. Längre ned på sidan finns tips på finansieringsmöjligheter.
Länksamling Boverket – metodstöd, vägledning och lärande exempel
Boverket har ett övergripande nationellt ansvar för politikområdet gestaltad livsmiljö och bedriver inom detta ett samlat arbete. Boverket har samlat metodstöd, vägledning och lärande exempel för dig som arbetar med frågorna på nationell, regional och lokal nivå.
Kursen Från politik till praktik – en introduktion till politikområdet gestaltad livsmiljö, är framtagen i samarbete mellan Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd. Kursen tar ca 3 tim att genomföra.
Den byggda formens betydelse – kunskap från forskning
Boverkets utbildningar inom PBL
Arbetsprocesser – planering, byggande och förvaltning
Boverkets nya byggregler (börjar gälla 1 juli 2025)
Vägledning inom arkitekturstrategier
Boverket har tagit fram en vägledning i syfte att ge dig som ska arbeta med att ta fram en arkitekturstrategi och använda den i kommunen som stöd.
Följande aspekter kan lyftas fram som viktiga nyttor med att ta fram och använda sig av en arkitekturstrategi i kommunen:
- Ger stöd för att möta kommunens utmaningar.
- Ger kommunens politiker och tjänstepersoner en gemensam syn på hur den gestaltade livsmiljön ska utvecklas.
- Ger förutsättningar att kunna agera snabbt och med handlingskraft.
- Ger stöd till kommunens handläggare.
- Ger en ökad tydlighet gentemot marknadens aktörer.
Utvalda snabblänkar till Boverkets vägledning inom arkitekturstrategi:
Nyttan med en arkitekturstratagi
Process för att ta fram en arkitekturstrategi (Analysera behovet, Tillägg eller fristående dokument, Politiskt ställningstagande, Organisera arbetet, Ta fram och förankra, Gå från ord till handling, Följ upp).
Arkitekturstrategins huvuddelar – Förslag till upplägg
Utbildningsmaterial om arkitekturstrategier
Länsstyrelsen och regionen kan ge värdefullt stöd
Länkar till kommunernas arkitekturstrategier
Arkitekturstrategiskt arbete hos statliga fastighetsägare och förvaltare
Övrigt samlat material för kommunernas strategiska arbete med arkitektur hittar du här.
Övriga vägledningar på Boverket inom gestaltad livsmiljö
Vägledning om förskolors och skolors fysiska miljö (vägledning, processen, lärande exempel med mera).
Utveckla vårdens byggda miljöer (vägledning, processen, lärande exempel med mera).
Kulturvärden (kunskapsbank, webbutbildning med mera).
Elnätsanläggningar i den fysiska miljön (arkitektonisk anpassning, exempel med mera).
Parker, stadsgrönska och landskap (Urbana ekosystemtjänster, identitet, demokrati, hälsa).
Processtöd – Offentlig upphandling som verktyg för att nå kvalitet i gestaltad livsmiljö
Cirkularitet och gestaltad livsmiljö (cirkulära processer, lärande exempel med mera).
Tillväxtverkets guider inom gestaltad livsmiljö
Tillväxtverket har regeringens uppdrag att samordna det nationella arbetet för att stödja nyindustrialiseringen och samhällsomvandlingen i Norrbottens och Västerbottens län. Uppdraget ska etablera och främja långsiktig samverkan mellan relevanta aktörer och bidra till ökad samordning och synergi.
Platsvarumärket – Platsmarknadsföring förändrar bilden av en plats och kan bidra till att personer flyttar till en kommun eller region
Storytelling som kulturförändrare – Att använda sig av storytelling för att förändra kulturer, normer eller attityder är ett kraftfullt arbetssätt som lönar sig på lång sikt. Det är också en metod för att skapa identitet eller förstärka ett varumärke.
Levande orter (BID-modellen) – En strukturerad modell som ger goda kontakter mellan olika aktörer och samsyn i servicefrågor och på sikt leder till levande orter genom smarta lösningar där fler bidrar.
Gemensam ungdomsledare – Att anställa en ungdomsledare som är gemensam över förvaltningarnas gränser kan vara ett effektivt sätt att nå unga. Det skapar mer samverkan, effektivare arbetssätt och ger resultat.
Digital kulturskola – När kultur och teknik möts leder det till kreativitet, nya idéer och att nya ungdomsgrupper lär känna både kultur och teknik på ett nytt sätt.
Mobil fritidsgård – En rullade fritidsgård på hjul gör det lättare att möta unga över hela kommunen, även de som bor långt från en fritidsgård.
Plattformsdialog – Medborgardialog går att ha på många sätt. Genom att arbeta uppsökande och med olika plattformar och kanaler kan kommunen nå fler medborgare och bygga ett långsiktigt förtroende för de olika kommunala verksamheterna.
Lokalt utvecklingsforum – Lokalt utvecklingsforum är ett sätt att skapa delaktighet, samverkan och medborgardialog. I forumet kan medborgarna delta i politiska beslut för de platser där de bor. Det kan också användas som remissorgan för politiker.
Förändringsarbete – En projektmodell för att utreda och driva förändringsarbete från idé till färdigt resultat. Ronnebys modell har varit framgångsrik när kommunen automatiserat handläggningen av ansökningar om ekonomiskt bistånd. Det har lett till snabbare hantering av ansökningar, ökad tillgänglighet gentemot medborgarna samt förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna.
Husmatchning – Många längtar efter att bo i landsbygder men hittar inte rätt hus. Samtidigt står många fastigheter obebodda. Att som kommun ordna husmatchning mellan obebodda hus och intresserade köpare är ett sätt att underlätta för flytt till landsbygder.
Levande lokalhistoria – Alla orter har en historia som är värd att lyfta fram. Den kan göras levande för skolbarn genom att jobba praktiskt mellan ämnen. När man vet mer om vad som hänt på platsen där man bor ökar engagemanget. Det kan på sikt även bidra till en positivare upplevelse av sin hembygd och en ökad delaktighet i samhället.
Platsfokus – Den här metoden handlar om skapa gemensamma bygdeträffar. Dessa träffar ökar förståelsen för olika perspektiv och handlingsutrymmen.
Guide till inkluderande kommunikation – Guiden består av 6 övergripande steg för att bli mer inkluderande i din kommunikation. Vid varje steg i översikten finns en fråga och en uppmaning.
Medborgarbudget – En medborgarbudget låter medborgarna prioritera kommunala resurser och ökar förståelsen för hur resurserna kan användas för utvecklingen i kommunen.
Verktyg för inkluderande samhällsplanering – Skräddarsydda verktyg för att svara mot fem nivåer i offentlig planering.
Designprocessen som metod
Vill du komma igång med ett utvecklingsarbete på egen hand tipsar vi om handboken ”En plats att leva på – handbok för samskapade, inkluderande och attraktiva livsmiljöer”. Här får du både får förståelse för effekter av design i samhällsutveckling och verktyg att använda i dina egna processer. Du får en övergripande bild av de fysiska och sociala faktorer och principer som påverkar att en plats upplevs som inkluderande och attraktiv. Denna handbok är utvecklad av Luleå tekniska universitet och RISE, i samverkan med stadsutvecklingskontoren på Mölndals kommun och Skellefteå kommun.
Här kan du läsa mer om designprocessens grundläggande metod.
Hallbarstad.se – Rådet för levande städer
Här får en överblick över finansiering, aktuella hädelser, kommande evenemang, lärande exempel, vägledningar, rapporter och mycket annat. Prenumerera på rådets nyhetsbrev om du vill hålla koll.
Rådet för levande städer är ett forum för 12 nationella myndigheter, SKR samt länsstyrelserna. Rådet för levande städer ska bidra till en hållbar utveckling av attraktiva städer och tillsammans arbeta mot det nationella målet för stadsutveckling.
Finansiering
Många finansieringsmöjligheter finns, det är svårt att hålla koll på alla. Men har ni ringat in en utmaning inom ett område där ni ser utvecklingspotential så kan det vara värt att scanna av om finansiering finns att söka för just det. Här har vi samlat tips på var man kan hitta finansiering.
ArkDes, Formas, Tillväxtverket, Vinnova, Viable Cities och Energimyndigheten har regelbundet utlysningar, vissa kopplade till attraktiva livsmiljöer, länklista till dessa myndigheter hittar du här på Hallbarstad.se.
Behöver er organisation eller kommun hjälp med pengar till ett utvecklande projekt för barn, ungdomar, äldre eller personer med funktionsnedsättning? Hos Allmänna arvsfonden går det att ansöka när som helst.
Projektbidrag från Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor kan variera från år till år och kan handla om demokrati- och inflytandefrågor, diskriminering, rasism och frågor som rör hbtqi.
Har ni ett ungdomsdrivet projekt med fokus på ungas inflytande och delaktighet? Kolla in Demokratifonden! De delar ut bidrag till barn- och ungdomsdrivna initiativ som arbetar för att stärka ungas plats i demokratin. Demokratifonden vill tända gnistan av intresse som finns där ute, och bidra till att fler unga kräver sina demokratiska rättigheter. Stenbecks Stiftelse finansierar Demokratifonden som bedrivs av Youth 2030 Movement.
The New European Bauhaus Facility, är ett finansieringsinitiativ från Europeiska unionen som främjar utvecklingen och uppskalningen av innovativa lösningar för att omvandla stadsdelar till att inte bara bli hållbara, utan också inkluderande och vackra.
Övriga finansieringsmöjligheter som utfärdas av EU:s institutioner, byråer och organ hittar du här. Dessa är direkta ekonomiska bidrag, så kallade anslag, som tilldelas tredje parts bidragsmottagare (t.ex. forskningsorganisationer, offentliga organ, icke-statliga organisationer och privata företag) för att engagera sig i aktiviteter som tjänar EU:s politik.
Ymner erbjuder den som söker finansiering för forskning och innovation tillgång till information om de senaste finansieringsmöjligheterna. Med ett gratis användarkonto på Ymner får du skräddarsydda veckouppdateringar med de senaste offentliga bidragen.
Mer om gestaltad livsmiljö
En omsorgsfullt gestaltad livsmiljö bidrar till positiv utveckling av demokrati, människors hälsa och välmående och samhällets ekonomiska utveckling. Vi vill alla mer än att bara existera, vi har ett behov av att trivas och må bra. Arkitektur, design, konst, kulturarv och form är byggstenar till ett samhälle där alla känner sig hemma.
Att använda design i samhällsutveckling
Design är en samskapande arbetsprocess för att utveckla lösningar på ett medvetet och innovativt sätt där både funktionella och estetiska krav ingår med utgångspunkt från människan. Designprocessen är ett effektfullt verktyg i alla typer av utveckling. I handboken ”En plats att leva på – handbok för samskapade, inkluderande och attraktiva livsmiljöer” får du fördjupad kunskap och stöd.